mercredi 21 novembre 2007

Culinaria iranica 2 (?): Dorna ja kerni




Olen ihastunut.

Mielitiettyni on nimeltään Dorna ja painaa 40 grammaa.

Jo aivan ensimmäisinä päivinäni Iranissa, ramadanin aikaan, kävin hätäisesti kaupassa hakemassa evästä ennen persiantuntia, ja käteeni osui sipsipussin ja hapankirsikkamehutetran lisäksi Dorna Burger (vadelmanmakuinen). Se oli rakkautta ensipuraisulla. Dorna Burgerissa on kaksi pientä pyöreää pannukakkua, joiden välissä on vadelma- tai appelsiinihilloa (en osaa päättää, kumpi on parempaa). Ensi-ihastuksen jälkeen etsin Dornaa vaikka kuinka monesta supermarketista, mutta helpommin sanottu kuin tehty! Tätä herkkua ei saa ihan joka kaupasta, ja usein pakkauksia on jäljellä vain muutama. Ostan ne yleensä kaikki. Olen huvittanut useaa kauppiasta iloisella hihkaisullani, kun olen huomannut hyllyllä Dorna Burgereita, parhaassa tapauksessa sekä vadelma- että appelsiinitäytteellä. Yleensä niitä kai himoitsevat minua reilusti kaksikymmentä vuotta nuoremmat asiakkaat.

Laitoimme tässä ensimmäistä kertaa kämppäkaverini V:n kanssa "illallista". Keittiössä ei ole hellaa eikä uunia, joten ateriamme oli simppelinpuoleinen: rullia lavaš-leivästä, suolaisesta valkoisesta juustosta ja hapankirsikkahillosta, salaattia ja teetä. Jälkiruoaksi granaattiomenaa ja jogurttia (Dorna Burgerit piti säästää loppukevennykseksi, mutta söin ne molemmat jo pitkälti ennen kuin kaverini tuli edes kotiin.)

Otin lemmitystäni kuvan varta vasten uudella kerniliinalla, jonka V oli valinnut ruokahuoneen pöydälle. Koska kaupassa oli vain aika järkkyjä kuoseja, V otti kaikista järkyimmän, ja osui mielestäni napakymppiin. Nyt sisustukseen kuuluu šokeraavan pinkin julisteen ja persialaisten mattojen lisäksi kerniliina, johon on kuvattu puron äärellä teutaroivia bambeja, sorsia, fasaaneja, pupuja. Kokonaisuus on onnistunut.




9 commentaires:

Anonyme a dit…

ja missä on se kosher??? vaatii tietää ex-miss liina ja ajoittain entisen elämänsä herkkuja muistelevat adrian, mustis ja jassu.

Anonyme a dit…

aabim, haluan ehdottomasti tuollaisen kerniliinan!!! ex-miss liina ja kissat, jotka myöskin haluavat bambiliinan!!!!

Anonyme a dit…

Kaunista! :D

Aivan mahtavan mauton liina ja dorna-paketti on s-ö-p-ö.

t.Sous

Anonyme a dit…

Tuo dorna näyttää kovasti samanlaiselta kuin täällä Helsingissä jossain arabikaupassa myytävät taatelitäytteiset kakkuset... ne ovat suurta herkkuani vaikka en taateleita sellaisenaan mielelläni napostele. Yritän kertoa itselleni että ne ovat kohtalaisen terveellisiäkin! :-)
(terv. Reina)

Riikka a dit…

Mielettoman hieno liina. Niin kitsch...Sansibar kuuluu kitschin rakastajien paratiiseihin - etenkin houkuttelevasti nimetyn Quality Supermarketin ylakerrasta loytyy kaikkea kivaa kimaltelevaa, valkkyvaa ja yleensa Kiinassa valmistettua! Uusin hankintani on ihanan punainen ruusuvaloketju parvekkeelle, siina on kahdeksan erilaista valkkyvaihtoehtoa :) Mmm, saakohan noita dornia muualta kuin Iranista?

Apekatt a dit…

hahahaaaaaa! :D

Anonyme a dit…

Kardeşim,

ymmarran hyvin himosi. Mulla on syntynyt riippuvuussuhde Turtiin. Yleensa ostan kaupasta ne pois, jos niita satun loytamaan. Tervetuloa maistamaan!

Ablis

Anonyme a dit…

Kardeşim,

ymmarran hyvin himosi. Mulla on syntynyt riippuvuussuhde Turtiin. Yleensa ostan kaupasta ne pois, jos niita satun loytamaan. Tervetuloa maistamaan!

Ablis

Anonyme a dit…

Sehän on Elmo!