lundi 14 avril 2008

Kuvia Yazdista

Vaikuttava Tšaqmâq-kompleksi (چقماق) paivalla...... ja yolla
Tama hylatty koraanikoulu oli todella kaunis. Ovi oli kiinni, mutta lahella vihanneksi myyva herrasmies naytti meille, mista paasee kiipeamaan katolle. Sielta avautuikin hienoja nakymia, ja saimme kurkistaa myos koraanikoulun sisalle, koska katto oli romahtanut.
Yazdissa on paljon tekstiiliteollisuutta. Tassa seta lennatti kangaspuissa sukkulaa hurjaa vauhtia, ja tuloksena oli varikasta kangasta.
Yazdin tyypillisimmat varit: kuulaansininen taivas ja auringon lampimaksi savyttamaa hiekan ja oljen varista seinaa.
Kuvassa nakyvat viisi tornia ovat perinteisia viilennyslaitteita, tuulennappaajia (بادگیر eli bâdgir). Yleensa niita on joka talossa yksi, mutta tassa niita on tarvittu perati viisi viilentamaan keskella olevan kupolin alla sijaitsevaa vesivarastoa.
Vanha Hammân-e khân -kylpyla on restauroitu ravintolaksi. Keskella olevassa vesialtaassa komeili haft sin -poyta. Lopputulos oli jotensakin koominen...
Sahl Ebn-e Alin huonoon kuntoon menneessa moskeijassa oli tallainen ihmeellinen taideteos. Tunnistuslaatan nakoisia koruja roikkui kehikosta. Oli oikeastaan vain hyva, ettei siihen liittynyt mitaan selitysta. Saipa itse yllattya ja ihmetella.
Samaisessa moskeijassa nappasin kuvan valosta ja varjosta.
Yazdin lahella sijaitsevassa Meibodin kaupungissa tati kutoi kangasta kasittamattoman monimutkaisilla puilla. Mita lie niisia, sukkuloita, loimia sun muita hakkyroita meni joka suuntaan. Kangas oli hienoa!
Meibodissa oli myos vanha linnoitus, joka muistutti lapsuuden leikeista hiekkakasoilla. Samantyylinen mutta huomattavasti suurempi linnoitus tuhoutui muutamia vuosia sitten Bamin maanjaristyksessa. Kauneus on katoavaista.
Retkellamme kavimme myos zarathustralaisten pyhiinvaelluspaikassa Tšaktšakissa, jossa palaa ikuinen tuli. Uljaat maisemat piti ansaita kiipeamalla jyrkkaa vuorenseinamaa ylos.
Kharanaqin historiallisessa kylassa oli huonoon kuntoon mennyt mutta sangen vaikuttava linnoitus, jossa sai kierrella aivan omassa rauhassa. Kaiken keskella oli minareetti, jonne juuri ja juuri mahtui kapuamaan sisaan. Sisempi minareetin putki heiluu samalla tavalla kuin kuuluisampi Ispahanin heiluva minareetti. Tahan kohteeseen on mahdotonta tutustua, jos on tippaakaan klaustrofobinen tai ylipainoinen...

2 commentaires:

Anonyme a dit…

Kirjoittamani kommentti katosi taivaan tuuliin.
Tulin kiittämään blogistasi, missä sanoin ja kuvin kerrot mielenkiitoisesta maasta. Nämä tuoreimmat Yazdista ovat taas niin kauniit, seesteiset.
Joskus 70-luvun alussa melkein menimme mieheni kanssa Iraniin, miehen työn takia. Sitten peruimme, kun lapsemme ilmoitti tulostaan. Näin jälkeenpäin tuntuu, että taisimme hätiköidä - syntyvät ne lapset samalla tavalla muuallakin.
Kiitos blogistasi, täällä on kiva käydä!

ebrufin a dit…

Kuten edellinen, kiitan minakin tasta mielenkiintoisesta blogista. Joku paiva on pakko nahda tuo kaikki kuvailemasi ihan omin silmin:)

Hienoja kuvia!