Eilen vietettiin siis 'eid-e fetr -juhlaa (عید فطر, arabiaksi 'id al-fitr, عید الفطر) sen kunniaksi, että paastokuukausi loppui ja islamilaisessa kalenterissa siirryttiin šawwal-kuuhun (شوال, persiaksi šavvâl). Nyt voi taas syödä vapautuneesti päiväsaikaankin.
Iranissa kyllä käy joskus mielessä, kuinka moni täällä oikeasti paastoaa. Arabien kanssa olen tottunut siihen, että aika monet ottavat paaston vakavissaan (vaikka eivät muuten harjoittaisi uskontoaan järin vakavasti), mutta šiialaisilla tuntuu olevan aika venyvä käsitys siitä, mitkä (teko)syyt vapauttavat paastoamisesta. Syyksi riittää se, että on matkoilla (matkaksi ei nyt ihan lasketa käyntiä maitokaupassa, mutta melkein...), matkustajan seurassa, sairaana (sairaudeksi näyttää riittävän vaikka epäily siitä, että "mulla saattaisi olla sokeritauti") jne.
Lisäksi ulkona on näkynyt yllättävän paljon ihmisiä syömässä, juomassa tai polttamassa päiväsaikaan. Puistoissa on siellä täällä ollut ihmisiä, joilla on mukana eväät tai savukkeita. Osa heistä on varmaan kristittyjä tai juutalaisia (voisivathan hekin nyt syödä jossain sisätiloissa), mutta suurin osa on kuitenkin muslimeja. Lieneekö paastokuukauden aikana jonkin tekosyyn varjolla syöminen hieman subversiivista toimintaa?
Paaston päättävä juhla osui tosi kauniille päivälle. Olin sopinut illaksi tapaavani suomalaisen R:n Pohjois-Teheranissa. Väkeä olikin juhlan kunniaksi liikkeellä tosi paljon. Lähdimme käymään Darbandissa (دربند, Wikipedia-tietoa ja kuvia persiaksi, englanniksi tai ranskaksi). Jotain disneymäistä oli tässä vuorenrinteelle rakennetussa vapaa-ajankeskus vaellusreitteineen, kauppoineen ja ravintoloineen, mutta illallinen ulkoilmaravintolassa oli viihtyisä. Huomattavasti kylmempi pohjoisessa kyllä oli kuin meillä etelämmässä, mutta talvellahan Darbandissa on yleensä kunnon lumikinoksetkin.
Vaikka nyt hauskaa juttua riitti kotoisasti suomeksi, Iranissa ei tarvinne pelätä sitä, että jämähtää suomalaisseuraan: Härmästä ei ole tullut tänne asumaan kuin viitisenkymmentä ihmistä, niistäkin oikeastaan suurin osa Nokian tai suurlähetystön mukana. Luulisi, että esimerkiksi Dehkhodan huokeista persiankursseista ja Teheranin vauhdikkaasta elämästä ottaisi moni muukin hyödyn irti!
Af-riikka-blogin Riikka kommentoi tänne kuulleensa, että Iranissa on pidätetty joukolla rohkeasti pukeutuneita tai kammattuja nuoria. Se pitää paikkansa; koko tämän vuoden ajan etenkin Teheranissa on kiristetty valvontaa, ja liikaa hiuksia paljastava tai räikeästi ehostettu nainen tai pystytukkainen tai korvakorua käyttävä mies on saattanut joutua vaikeuksiin. Parin viime kuukauden aikana ote on taas hieman höllentynyt, ja eilisessä juhlassa oli ainakin hyvin vapaamielistä menoa. Iranilainen tuttuni kertoi olleensa eräässä toisessa trendikkäässä korttelissa seuraamassa, kuinka hyvin rohkeasti pukeutuneet nuoret olivat jopa tanssahdelleet kadulla ja miten rakastuneita nuoriapareja oli liikkunut käsi kädessä kaupungilla.
Inscription à :
Publier les commentaires (Atom)
1 commentaire:
Mietiskelen tässä maailman menoa. Siis pienessä pohjois-suomalaisessa kaupungissa pystyn seuraamaan Teheranin kaduilla kulkevan ihmisen elämää. Se on hienoa. Ja se, että kerrot siitä minulle, vieraalle, on vielä hienompaa. Eläköön Blogistania!
Enregistrer un commentaire